Εύκολες συνταγές

Συνταγή για κανελόνια

Σχετικά με τη συνταγή

Το Canneloni είναι ένα νόστιμο ιταλικό πιάτο που αποτελείται από γεμιστά σωληνάρια ζυμαρικών ψημένα σε πλούσια σάλτσα. Αυτή η συνταγή συνδυάζει κρεμώδες τυρί ρικότα, αλμυρό μοσχαρίσιο κιμά και πικάντικη σάλτσα ντομάτας για έναν λαχταριστό γευστικό συνδυασμό. Τα σωληνάρια κανελόνι γεμίζουν με ένα μείγμα τυριού ρικότα, κιμά, κρεμμύδι, σκόρδο, βότανα και μπαχαρικά, δημιουργώντας ένα χορταστικό και χορταστικό πιάτο. Γεμισμένα με επιπλέον σάλτσα ντομάτας και λιωμένο τυρί, αυτά τα κανελόνια ψήνονται στην τελειότητα μέχρι να ροδίσουν και να αφρατέψουν.

Συστατικά

<πίνακας>
<κεφάλι>

Ποσότητα
Συστατικό

12
σωλήνες κανελόνι

1 λίβρα
μοσχάρι κιμάς

1
κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

2 γαρίφαλα
σκόρδο, ψιλοκομμένο

15 oz
τυρί ρικότα

1 φλιτζάνι
τριμμένη παρμεζάνα

1
αυγό, ελαφρά χτυπημένο

1/4 φλιτζάνι
φρέσκος μαϊντανός, ψιλοκομμένος

1 κουταλάκι του γλυκού
αποξηραμένη ρίγανη

1 κουταλάκι του γλυκού
αποξηραμένος βασιλικός

1/2 κουταλάκι του γλυκού
αλάτι

1/4 κουταλάκι του γλυκού
μαύρο πιπέρι

2 φλιτζάνια
σάλτσα ντομάτας

1 φλιτζάνι
τριμμένο τυρί μοτσαρέλα

Εργαλεία και συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν για τη συνταγή

Για αυτή τη συνταγή, θα χρειαστείτε μια μεγάλη κατσαρόλα για το βράσιμο των σωλήνων κανελόνια, ένα τηγάνι για το μαγείρεμα του κιμά, ένα μπολ ανάμειξης για τον συνδυασμό των συστατικών της γέμισης και ένα ταψί για τη συναρμολόγηση και το ψήσιμο των κανελονιών. Φροντίστε να έχετε ένα κοφτερό μαχαίρι για να ψιλοκόψετε το κρεμμύδι και ένα ξύλο κοπής για την προετοιμασία του φαγητού. Θα χρειαστείτε επίσης μια ξύλινη κουτάλα για να ανακατεύετε τα υλικά και έναν τρίφτη για να τρίψετε την παρμεζάνα. Προθερμάνετε το φούρνο σας στους 375°F (190°C) για να ψήσετε τα κανελόνια.

Προετοιμασία

1. Μαγειρέψτε τα σωληνάρια κανελόνια σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό μέχρι να γίνουν al dente.
2. Σε ένα τηγάνι βράζουμε τον κιμά σε μέτρια φωτιά μέχρι να ροδίσει. Στραγγίστε τυχόν περιττό λίπος.
3. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το ψιλοκομμένο σκόρδο στο τηγάνι με τον κιμά. Μαγειρέψτε μέχρι το κρεμμύδι να είναι μαλακό και διάφανο.
4. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το μαγειρεμένο μοσχαρίσιο μείγμα, το τυρί ρικότα, την τριμμένη παρμεζάνα, το χτυπημένο αυγό, τον ψιλοκομμένο μαϊντανό, την αποξηραμένη ρίγανη, τον αποξηραμένο βασιλικό, αλάτι και μαύρο πιπέρι. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν.
5. Πάρτε κάθε μαγειρεμένο σωληνάριο κανελόνι και γεμίστε το γενναιόδωρα με το μείγμα γέμισης χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι ή σακούλα για σωληνώσεις.
6. Τοποθετήστε μια στρώση σάλτσας ντομάτας στον πάτο ενός ταψιού. Τοποθετήστε τα γεμιστά σωληνάρια κανελόνια πάνω από τη σάλτσα.
7. Ρίξτε την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτας πάνω από τα σωληνάρια κανελόνια, φροντίζοντας να καλυφθούν πλήρως.
8. Ρίξτε τριμμένο τυρί μοτσαρέλα πάνω από τη σάλτσα.
9. Σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά.
10. Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο και συνεχίστε το ψήσιμο για άλλα 15 λεπτά ή μέχρι να λιώσει το τυρί και να αφρατέψει.
11. Σερβίρουμε ζεστό και απολαμβάνουμε!

Χρόνος προετοιμασίας

Ο χρόνος προετοιμασίας αυτής της συνταγής για κανελόνια είναι περίπου 30 λεπτά. Αυτό περιλαμβάνει τον χρόνο που απαιτείται για να μαγειρέψετε τα σωληνάρια κανελόνια, να προετοιμάσετε τη γέμιση, να συναρμολογήσετε το πιάτο και να το ψήσετε στο φούρνο. Ο πραγματικός χρόνος μαγειρέματος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τις ρυθμίσεις θερμότητας της σόμπας σας και την απόδοση του φούρνου σας. Ωστόσο, το τελικό αποτέλεσμα σίγουρα θα αξίζει την αναμονή. Το άρωμα των κανελονιών ψησίματος θα δελεάσει τις αισθήσεις σας, κάνοντας την αναμονή ακόμα πιο απολαυστική.

Προτάσεις αλλαγής συστατικών για vegans

Για όσους ακολουθούν μια vegan δίαιτα, μπορείτε να κάνετε κάποιες αντικαταστάσεις συστατικών για να απολαύσετε μια φυτική εκδοχή αυτού του απολαυστικού πιάτου. Αντικαταστήστε τον κιμά με μαγειρεμένες φακές ή θρυμματισμένο τόφου για μια εναλλακτική λύση γεμάτη πρωτεΐνη. Αντί για τυρί ricotta, χρησιμοποιήστε πολτοποιημένο τόφου ή άλειμμα τυριού vegan. Επιλέξτε μια σάλτσα ντομάτας φιλική προς τους vegan χωρίς συστατικά ζωικής προέλευσης. Βεβαιωθείτε ότι τα σωληνάρια κανελόνι που χρησιμοποιείτε είναι επίσης φιλικά για vegan, καθώς μερικά μπορεί να περιέχουν αυγά. Κάνοντας αυτές τις απλές προσαρμογές, μπορείτε να απολαύσετε μια συνταγή για vegan κανελόνια που είναι εξίσου νόστιμη και ικανοποιητική.

Συμβουλές για την προετοιμασία της συνταγής, πώς να μαγειρέψετε

– Όταν μαγειρεύετε τα σωληνάρια κανελόνια, ακολουθήστε τις οδηγίες της συσκευασίας και ψήστε τα ελαφρώς, καθώς θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται κατά το ψήσιμο.
– Για να μην κολλήσουν τα κανελόνια, περιχύστε τα με λίγο ελαιόλαδο αφού στραγγίσετε το νερό του μαγειρέματος.
– Φροντίστε να αλατοπιπερώσετε καλά τον κιμά με αλάτι, πιπέρι και βότανα για να βελτιώσετε τη γεύση του. Δοκιμάστε το μείγμα και προσαρμόστε τα καρυκεύματα σύμφωνα με τις προτιμήσεις σας.

  • Για να διευκολύνετε το γέμισμα των σωλήνων κανελόνια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια σακούλα σωληνώσεων ή μια πλαστική σακούλα αποθήκευσης τροφίμων με κομμένη τη μία γωνία. Αυτό θα σας επιτρέψει να γεμίσετε τακτοποιημένα κάθε σωλήνα χωρίς κανένα χάος.

  • Όταν τακτοποιείτε τα γεμιστά σωληνάρια κανελόνια στο ταψί, βεβαιωθείτε ότι είναι τοποθετημένα κοντά μεταξύ τους αλλά όχι πολύ σφιχτά συσκευασμένα. Αφήστε λίγο χώρο ανάμεσα σε κάθε σωλήνα για να ρέει η σάλτσα γύρω τους κατά το ψήσιμο.

  • Για πιο απολαυστικό και τυρί αποτέλεσμα, μπορείτε να πασπαλίσετε με επιπλέον τριμμένη παρμεζάνα πάνω από την τριμμένη μοτσαρέλα πριν την ψήσετε.

  • Αν προτιμάτε πιο τραγανή επιφάνεια, μπορείτε να αφαιρέσετε το αλουμινόχαρτο τα τελευταία λεπτά του ψησίματος και να ψήσετε τα κανελόνια για μερικά λεπτά μέχρι το τυρί να ροδίσει και να αφρατέψει.

Διατροφικές αξίες ανά μερίδα

<πίνακας>
<κεφάλι>

Θρεπτικό
Ποσό

Θερμίδες
425

Συνολικό Λίπος
21g

Κορεσμένα λιπαρά
9g

Χοληστερόλη
88 mg

Νάτριο
852 mg

Υδατάνθρακες
32g

Ίνα
2g

Σάκχαρα
5 g

Πρωτεΐνη
29g

Λάβετε υπόψη ότι αυτές οι τιμές είναι κατά προσέγγιση και ενδέχεται να διαφέρουν ανάλογα με τις συγκεκριμένες μάρκες και τις ποσότητες των συστατικών που χρησιμοποιούνται.

Απαιτήσεις υπηρεσιών και παρουσίασης, πλευρικές εναλλακτικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν

Όταν σερβίρετε τα κανελόνια, μπορείτε να τα γαρνίρετε με φρέσκα φύλλα μαϊντανού για να πάρουν χρώμα. Τοποθετήστε μερικά κλωνάρια πάνω από το ταψί για να προσθέσετε μια νότα φρεσκάδας. Σερβίρετε τα κανελόνια ζεστά, κατευθείαν από το φούρνο, καθώς τότε οι γεύσεις είναι στο αποκορύφωμά τους.

Ως εναλλακτικές επιλογές, μπορείτε να σερβίρετε μια τραγανή πράσινη σαλάτα ή λαχανικά στον ατμό για να συμπληρώσετε τον πλούτο των κανελονιών. Η φρεσκάδα και η τραγανή γεύση της σαλάτας ή των λαχανικών θα δώσει μια ωραία αντίθεση στο κρεμώδες και αλμυρό πιάτο ζυμαρικών. Μπορείτε επίσης να το συνδυάσετε με λίγο σκορδόψωμο ή ψωμί ιταλικό ψωμί για ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα.

Συνθήκες αποθήκευσης

Αν σας περισσέψει, φυλάξτε τα σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και 3 ημέρες. Για να ξαναζεστάνετε, τοποθετήστε μεμονωμένες μερίδες σε ένα πιάτο κατάλληλο για φούρνο μικροκυμάτων και θερμαίνετε στο φούρνο μικροκυμάτων μέχρι να ζεσταθεί. Εναλλακτικά, μπορείτε να καλύψετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και να ζεστάνετε ξανά τα κανελόνια σε προθερμασμένο φούρνο στους 350°F (175°C) για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ζεσταθούν καλά.

Οφέλη για την υγεία των συστατικών που χρησιμοποιούνται

Αυτή η συνταγή για κανελόνια προσφέρει πολλά οφέλη για την υγεία. Το τυρί Ricotta παρέχει μια καλή πηγή πρωτεΐνης, ασβεστίου και φωσφόρου, τα οποία υποστηρίζουν την υγεία των οστών. Ο κιμάς είναι πλούσιος σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά όπως σίδηρος, ψευδάργυρος και βιταμίνη Β12, σημαντικά για την παραγωγή ενέργειας και τη διατήρηση ενός υγιούς ανοσοποιητικού συστήματος. Οι ντομάτες, που χρησιμοποιούνται στη σάλτσα, περιέχουν λυκοπένιο, ένα αντιοξειδωτικό που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου ορισμένων ασθενειών. Επιπλέον, βότανα και μπαχαρικά όπως ο βασιλικός, η ρίγανη και το σκόρδο προσφέρουν φαρμακευτικές ιδιότητες και συμβάλλουν στο συνολικό γευστικό προφίλ του πιάτου. Θυμηθείτε να καταναλώνετε αυτό το πιάτο με μέτρο ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Παρόμοιες συνταγές

Αν σας άρεσε αυτή η συνταγή για κανελόνια, μπορεί να σας αρέσουν και άλλα ιταλικά πιάτα ζυμαρικών, όπως λαζάνια, γεμιστά κοχύλια ή μανικοτάκια. Αυτές οι συνταγές διαθέτουν παρόμοιες έννοιες γέμισης σωλήνων ζυμαρικών ή στρώσεων με νόστιμες γεμίσεις και σάλτσες. Η εξερεύνηση παραλλαγών αυτών των κλασικών ιταλικών πιάτων σάς επιτρέπει να ανακαλύψετε νέες γεύσεις και υφές, ενώ παράλληλα απολαμβάνετε ανακουφιστικά και χορταστικά γεύματα.

Πηγές τροφίμων Έμπνευση για τη συνταγή

Αυτή η συνταγή για κανελόνια αντλεί έμπνευση από διάσημους Ιταλούς σεφ όπως οι Giada De Laurentiis, Lidia Bastianich και Mario Batali. Η εξειδίκευσή τους στην ιταλική κουζίνα και το πάθος τους για τη χρήση φρέσκων υλικών έχουν επηρεάσει τις γεύσεις και τις τεχνικές που χρησιμοποιούνται σε αυτή τη συνταγή. Ενσωματώνοντας τις γαστρονομικές γνώσεις και τη δημιουργικότητά τους, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιάτο που αναδεικνύει τις καλύτερες ιταλικές γεύσεις και ικανοποιεί ακόμη και τους πιο απαιτητικούς γευστικούς κάλυκες.

Related Articles

Αφήστε μια απάντηση

Back to top button